کاوان در تلاش است تمام محتوای فارسی شبکههای اجتماعی و رسانههای اجتماعی را جمعآوری کند و با هوش مصنوعی روی آنها تحلیل انجام دهد. به همین دلیل بسیار مورد استقبال شرکتهای معتبر در کسبوکارهای آنلاین و غیرآنلاین قرار گرفته است. کاوان با استفاده از الگوریتم هوش مصنوعی و یادگیری ماشین قادر به تحلیل احساسات مخاطبان با خطای بسیار پایین است! همچنین این الگوریتمها قادر به شناخت موضوعات پستها و مطالب رسانههای اجتماعی هستند؛ به همین دلیل در کوتاهترین زمان ممکن میتوان با این پلتفرم، آمارها و نمودارهای دقیقی به دست آورد. تیم کاوان با استفاده از پلتفرم خود برای اولین بار در ایران گزارشی جامع از شبکههای اجتماعی و رسانههای اجتماعی در نیمه اول ۹۹ تهیه کرده است. این گزارش بنا به درخواست مدیران سازمانها تولید شده است تا دیدی جامع و کامل نسبت به مسائل اجتماعی پیدا کنند.
در گزارش شش ماهه کاوان، به چه موضوعات و آمارهایی پرداخته شده است؟
در این گزارش، آمار دقیقی از کل پستها و مطالب منتشرشده در رسانههای اجتماعی در نیمه اول سال ۹۹ وجود دارد. همچنین سهم هر رسانه در تعداد محتوا مورد بررسی دقیق قرار گرفته است. علاوه بر این، به روند انتشار مطالب رسانهها در این بازه زمانی شش ماهه اشاره شده است. در این گزارش که رسانههای توییتر، تلگرام، اینستاگرام، وبسایتهای خبری و روزنامه و نشریات چاپی مورد بررسی قرار گرفتهاند، به تفصیل به آمارهای هرکدام از رسانهها در نیمه اول سال پرداخته شده است. افزون بر موارد ذکر شده، موضوعات داغ اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، ورزشی و علمی نیز در نیمه اول سال مورد بررسی قرار گرفتهاند. در ادامه مطلب، این گزارش شش ماهه را مرور خواهیم کرد.
آمارها و نمودارهای کل محتوای منتشرشده
کل محتوای منتشرشده در شش ماه اول سال ۹۹ برابر ۴۰۵,۶۷۴,۸۵۳ است. این رقم در مدت مشابه سال ۹۸ برابر ۲۳۸,۰۶۹,۰۷۰ است. کارشناسان دلایل مهم این رشد چشمگیر محتوا در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ را رشد مشارکت در شبکههای اجتماعی و افزایش دسترسی به گوشی هوشمند در کشور عنوان کردهاند. همین رشد نشان میدهد هر چه به جلو میرویم اهمیت رسانهها بیشتر میشود. روند انتشار مطالب که در نمودار زیر مشاهده میکنید، نشان میدهد که انتشار مطالب به طور معمول با نوسانات کمی همراه بوده است ولی در اواخر تیرماه یک موج بسیار قوی را شاهد هستیم. این موج به علت درخواست کاربران ایرانی برای تعویق کنکور به دلیل همهگیری کرونا و سلامتی دانشآموزان و خانواده آنها است.

هر رسانه اجتماعی چه سهمی از کل محتوای تولیدشده دارد؟
دادههای کاوان نشان میدهد توییر رسانه اجتماعی برتر در تعداد انتشار محتوا است. همچنین رسانه توییتر روزبهروز در ایران مورد استقبال بیشتری قرار میگیرد که از این رو بستری مناسب برای کسبوکارها تلقی میشود. در شکل زیر سهم هر رسانه را از کل محتوای تولیدشده مشاهده میکنید.

میزان فعالیت ماهانه کاربران در نیمه اول ۹۹
کاربران ایرانی در نیمه اول سال ۹۹، در تیرماه بیشترین فعالیت و در فروردین ماه کمترین فعالیت را داشته اند. در فروردین به دلیل تعطیلات عید نوروز، فعالیت در رسانههای اجتماعی کاهش پیدا کرد. در تیرماه هم به دلیل حواشی برگزاری کنکور در زمان شیوع ویروس کرونا، فعالیتها به بالاترین سطح خود رسید. هشتگهای #سلامت_دانشجو و #تعلیق_کنکورسراسری و #کنکور_نظام_قدیم به ترتیب با بیش از شش میلیون، پنج میلیون و سه میلیون تکرار، از هشتگهای داغ تابستان ۹۹ بودهاند. نمودار زیر سهم هر ماه نیمه اول سال ۹۹ را در انتشار محتوا نشان میدهد.

احساسات کاربران نسبت به مطالب منتشرشده در رسانههای اجتماعی
کاوان این امکان را دارد که با استفاده از هوش مصنوعی احساسات کاربران را تحلیل کند. در شکل زیر نتیجه این تحلیل را مشاهده میکنید. لازم به ذکر است که مثبت به معنای همسو بودن و موافق بودن در محتوای منتشرشده است. منفی نشانه مخالفت و غیرهمسو بودن با محتوای پست است. خنثی هم به معنای نداشتن جهتگیری خاص نسبت به محتوا مانند محتواهای خبری است.

چه موضوعاتی بیشتر مورد بحث کاربران بوده است؟
شیوع گسترده ویروس کرونا در ایران و جهان بر زندگی همه تاثیر گذاشت. به همین دلیل این موضوع بیشتر مورد توجه کاربران قرار گرفت. تیم کاوان موضوعات مربوط به کرونا را در دسته علمی قرار داده است. در نمودار زیر، سهم هر موضوع را مشاهده میکنید.

آمارها و نمودارهای تلگرام در نیمه اول ۹۹
تلگرام رسانهای است که دسترسی به آن و نحوه استفاده از آن راحتتر از سایر رسانههای اجتماعی است. به همین دلیل اهمیت زیادی برای کسبوکارها دارد. در ادامه نمودارهایی از آمارهای مختلف تلگرام در شش ماهه اول ۹۹ مشاهده میکنید.
روند پستهای منتشرشده تلگرام در بازه زمانی نیمه اول سال ۹۹
در نمودار زیر روند انتشار پست در بازه زمانی نیمه اول سال ۹۹ را مشاهده میکنید. همانطور که مشخص است با حلول ماه مبارک رمضان، افت ناگهانی در محتوای تولیدشده در تلگرام را شاهد هستیم. در سایر قسمتهای نمودار، روندی تقریبا ثابت وجود دارد. این موضوع نشان میدهد ادمین کانالهای تلگرام در ارسال پستها نظم خاصی دارند.

میزان تولید محتوای ماهانه در تلگرام
در نمودار میلهای زیر میتوانید مشاهده کنید که در هر ماه ادمینهای کانال های تلگرامی به چه میزان پست منتشر کردهاند.

کانالهای فعال تلگرام در شش ماهه اول سال ۹۹
فعالترین منتشرکنندهها در تلگرام، کانالهای قیمت لحظهای طلا و ارز بودهاند. در شکل زیر برترین منتشرکنندههای تلگرام در نیمه اول ۹۹ را مشاهده مینمایید.

آمارها و نمودارهای توییتر در شش ماه اول ۹۹
در توییتر دسترسی به نظرات واقعی مردم خیلی راحتتر و سریعتر از سایر رسانههای اجتماعی است. به همین دلیل بسیاری از کسبوکارها با افزایش چشمگیر کاربران ایرانی توییتر، برای بهبود محصولات و برندشان رصد این رسانه را در اولویت اول خود قرار دادهاند. در ادامه چند نمودار جالب از توییتر در نیمه اول سال ۹۹ مشاهده میکنید.
روند انتشار محتوای توییتر فارسی در نیمه اول ۹۹
در نیمه اول ۹۹ به طور کلی ٢٤٣,٩٧٧,٦٤٧ توییت فارسی منتشر شده است، که مقدار بسیار قابل توجهی است. در اوایل فروردین به دلیل عید نوروز، میزان توییتها بسیار کم است. همچنین در اواخر تیرماه به دلیل حرف و حدیثها پیرامون برگزاری کنکور در دوران کرونا و داغ شدن هشتگ #سلامت_دانشجو بیشترین توییتها را شاهد هستیم. نمودار کامل این روند در شکل زیر قرار دارد.

میزان انتشار توییتهای فارسی در نیمه اول ۹۹ چقدر است؟
در نمودار میلهای زیر، سهم هر ماه در میزان توییتهای فارسی را مشاهده میکنید.

در نیمه اول ۹۹ کدام اکانتهای توییتر از همه فعالتر بودند؟
کاربران که به اخبار روز و موضوعات اجتماعی میپردازند بیشترین فعالیت را در توییتر داشتند. این نشاندهنده آن است که توییتر رسانه اجتماعی فعال در حوزه اخبار و موضوعات داغ است. در نمودار زیر فعالترین اکانتهای توییتر را در این بازه مشاهده مینمایید.

آمارها و نمودارهای اینستاگرام در شش ماه اول ۹۹
اینستاگرام بصریترین شبکه اجتماعی مورد استفاده ایرانیان است. مسائل سرگرمی و آموزشی و تبلیغات، بیشترین حجم از محتوای اینستاگرام را شامل میشوند. به دلیل ارتباط بالای کاربران در اینستاگرام، این رسانه به بستری مناسب برای فعالیت اینفلوئنسرها بدل شده است. در ادامه آمار و ارقام جالب از این رسانه اجتماعی جذاب مورد بررسی قرار گرفته است.
روند انتشار پستهای اینستاگرام در نیمه اول ۹۹
کاربران اینستاگرام در اوخر شهریور در مورد مجازی شدن آموزشها به بحث و تبادل نظر پرداختهاند. در شکل زیر این نمودار را مشاهده میکنید.

میزان انتشار محتوای اینستاگرام در ماه های نیمه اول ۹۹
نمودار انتشار پست اینستاگرام به تفکیک ماه را در شکل زیر مشاهده میکنید.

ناشران فعال اینستاگرام در نیمه اول ۹۹ در چه موضوعاتی تولید محتوا کردهاند؟
با بررسی دادههای پلتفرم هوشمند کاوان، برترین ناشران اینستاگرام، پیجهای مربوط به اخبار و آموزش بودهاند. در ادامه فعالترین پیجهای اینستاگرام را مشاهده مینمایید.

آمارها و نمودارهای وبسایتها در نیمه اول ۹۹
محتوای تولیدشده در صفحات وب غالبا خبری و یا پژوهشی هستند. در ادامه به آمارهای جالبی از محتوای وبسایتها میپردازیم.
روند انتشار محتوای وبسایتهای ایرانی در نیمه اول سال ۹۹
به دلیل رسمی بودن خیلی از وبسایتها، در تعطیلات عید نوروز تولید محتوای وبسایتهای ایرانی به شدت کاهش مییابد. همانطور که در نمودار زیر مشاهده میکنید، نوسانهای هفتگی محتوای وبسایتها مشهود است. علت این نوسان، تعطیل بودن ادارات و شرکت ها در روزهای پنجشنبه و جمعه است. همچنین علت اوج نمودار در اواخر شهریور، افزایش نگرانیها از آینده بازار سرمایه است.

میزان انتشار محتوای وبسایتها در ماه های بهار و تابستان
در نمودار زیر مشاهده میکنید که چه میزان از محتوای وبسایتها در هر ماه تولید شده است.

فعالترین وبسایتهای ایرانی در نیمه اول ۹۹
همانطور که در نمودار زیر مشاهده میکنید، تی نیوز که جستجوگر هوشمند خبری است، بیشترین محتوا را در بین تمام سایتهای ایرانی تولید کرده است. بیشترین محتوای تولیدشده، خبری و سرگرمی است.

آمارها و نمودارهای رسانههای چاپی در نیمه اول ۹۹
از اول فروردین تا آخر شهریور ۹۹ تعداد ٧,٠٧٢,٥٤١ محتوا در روزنامهها و رسانههای چاپی ایران منتشر شده است. با وجود گسترش اینترنت، هنوز رسانههای چاپی مخاطبهای سنتی خود را دارند.
روند انتشار محتوای رسانههای چاپی در باز شش ماه اول ۱۳۹۹
در فروردین به دلیل تعطیلی، فعالیت رسانههای چاپی به شدت کاهش یافته است. شیوع کرونا نیز در کاهش حجم موارد چاپی، مزید بر علت بوده است. در نمودار زیر روند انتشار رسانههای چاپی را مشاهده میکنید.

نمودار میزان انتشار محتوای رسانههای چاپی
شکل زیر نمودار تجمیعی انتشار محتوا در بازه زمانی محدود است که در آن کاهش چاپ در فروردین ماه را مشاهده مینمایید.

کدام رسانههای چاپی در ایران فعالتر هستند؟
روزنامه اطلاعات پرمحتواترین رسانه در بهار و تابستان ۹۹ بوده است. فعالترین رسانههای چاپی در نیمه اول ۹۹ را در نمودار زیر مشاهده مینمایید.

مقایسه نیمه اول سال ۹۹ نسبت به مدت مشابه سال قبل
تیم کاوان موضوعات محتوای تولیدشده در رسانههای اجتماعی را به پنج دسته اصلی فرهنگی، اجتماعی، ورزشی، علمی و اقتصادی تقسیم کرده است. در شکل زیر سهم هر دسته در نیمه اول سال ۹۹ و در نیمه اول سال ۹۸ موجود است. پاندمی کرونا و نوسانات شدید نرخ ارز و استقبال بیسابقه از بورس در سال ۹۹ به شدت محتوای شبکههای اجتماعی را تحت تاثیر قرار داده است. با مقایسه نمودارهای سال های ۹۹ و ۹۸ این موارد قابل مشاهده هستند.

بررسی فرهنگی رسانههای اجتماعی در نیمه اول ۹۹
در سال ۹۹ اتفاقات فرهنگی زیادی رخ داد. کارشناسان کاوان سه رویداد “تولیدات سریال داخلی”، “درگذشت محمدعلی کشاورز” و “اعلام اسامی آکادمی اسکار” را به عنوان مهمترین رویدادهای فرهنگی نیمه اول سال ۹۹ اعلام کردهاند. در ادامه به نمودارهای موضوعات فرهنگی میپردازیم.
ابرهشتگ موضوعات فرهنگی در نیمه اول سال ۹۹
در شکل زیر پرتکرارترین هشتگها را پیرامون موضوعات فرهنگی در نیمه اول سال ۹۹ مشاهده میکنید. سریال پایتخت ۶ که در عید سال ۱۳۹۹ پخش شد، بیشترین بازخورد را داشته است.

روند پرداختن به موضوعات مهم فرهنگی در نیمه اول ۹۹
نمودار زیر روند هر کدام از سه موضوع مهم فرهنگی در شش ماه اول ۹۹ در رسانههای اجتماعی است. نوسانات هر کدام از نمودارها مربوط به زمان رخ دادن آن رویداد است.

سهم هرکدام از موضوعات داغ فرهنگی از محتوای تولید شده در نیمه اول ۹۹
در شکل زیر سهم هر کدام از موضوعات مهم فرهنگی در رسانههای اجتماعی را مشاهده مینمایید. بیش از نیمی از محتوای تولیدشده مربوط به تولیدات سریال داخلی است.

بررسی علمی رسانههای اجتماعی در نیمه اول ۹۹
تیم کاوان سه موضوع “پاندمی کرونا و درمان آن”، “ماهواره ایرانی” و “آموزش مجازی” را موضوعات داغ علمی شش ماه اول ۹۹ اعلام کرده است. در ادامه آمارهایی را در این مورد مشاهده میکنید.
ابرهشتگ موضوعات داغ علمی در نیمه اول ۹۹
در شکل زیر هشتگهای داغ پیرامون موضوعات علمی در نیمه اول ۹۹ را مشاهده میکنید. هشتگ #کرونا پرتکرارترین هشتگ است.

روند هرکدام از سه موضوع داغ علمی در نیمه اول ۹۹
در شکل زیر روند هر کدام از این سه موضوع علمی را مشاهده مینمایید. کشف واکسن روسی و پرتاب ماهواره نور هر کدام باعث اوج نمودار موضوع خود شدهاند.

سهم هر موضوع داغ علمی از محتوای رسانههای اجتماعی در نیمه اول ۹۹
نمودار دایرهای زیر، سهم هر موضوع را از محتوای تولیدشده در رسانههای اجتماعی نشان میدهد. کرونا و درمان آن بیشترین سهم را در این نمودار دارند.

بررسی اقتصادی رسانههای اجتماعی در نیمه اول ۹۹
تیم کاوان “قیمتهای صعودی ارز”، “بحران بورس” و “قیمت مسکن و خودرو” را به عنوان سه موضوع داغ و یا شاید سه دغدغه مهم اقتصادی نیمه اول ۹۹ شناسایی کرده است. در ادامه نمودارهای موضوعات داغ اقتصادی را مشاهده مینمایید.
هشتگهای داغ اقتصادی نیمه اول سال ۹۹
در شکل زیر ابرهشتگ موضوعات اقتصادی را مشاهده میکنید. بورس و دلار، پرتکرارترین هشتگهای توییتر بودهاند.

روند موضوعات داغ اقتصادی در نیمه اول ۹۹
در شکل زیر روند هرکدام از موضوعات اقتصادی ذکر شده است. به قدری نوسانات و میزان محتوا در این روند زیاد است که میتوان این موضوعات را دغدغه روزانه کابران ایرانی نامید.

سهم هر موضوع داغ اقتصادی از محتوای رسانههای اجتماعی در نیمه اول ۹۹
نمودار زیر سهم هر کدام از این سه موضوع را از کل محتوای تولیدشده در خصوص موضوعات داغ اقتصادی نشان میدهد. سهم هر کدام از موضوعات بسیار نزدیک به هم هستند.

بررسی موضوعات اجتماعی رسانههای اجتماعی در نیمه اول سال ۹۹
موضوعات و اتفاقات اجتماعی زیادی در نیمه اول ۹۹ رخ داد. موضوعات “اعلام محدودیتهای اجتماعی بر اثر کرونا”، “تعویق کنکور” و “نقض حقوق زنان” مهمترین موضوعات اجتماعی این بازه زمانی هستند. در ادامه چند نمودار در این مورد را مشاهده میکنید.
هشتگهای داغ اجتماعی نیمه اول سال ۹۹
در شکل زیر مهمترین هشتگ، #قرنطینه است که مربوط به مسائل اجتماعی شیوع کرونا است.

روند موضوعات داغ اجتماعی در نیمه اول سال ۹۹
در نمودار زیر روند هرکدام از موضوعات موجود است. مشاهده میکنید که در دوره برگزاری کنکور سراسری کاربران رسانهها به میزان زیادی به موضوع کرونا پرداختهاند. همچنین در اول شهریور موضوع نقض حریم زنان داغ شده است.

سهم هر موضوع داغ اجتماعی در نیمه اول ۹۹
همانطور که مشاهده میکنید، موضوعات اجتماعی مربوط به ویروس کرونا در رسانههای اجتماعی بسیار مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
هشتگهای داغ ورزشی نیمه اول سال ۹۹
در دوران پاندمی کرونا بسیاری از فعالیتهای ورزشی محدود و یا به کلی لغو شدند. همچنین برخی از مسابقههای ورزشی با اعمال محدودیت به فعالیت خود ادامه دادند. موضوعات ” قهرمانی پرسپولیس”، ” لیگ قهرمانان آسیا” و “لیگ اروپا” مهمترین رویدادهای ورزشی در این بازه زمانی بودهاند. در ادامه به نمودارهای این موضوعات میپردازیم.
هشتگهای داغ ورزشی نیمه اول سال ۹۹
در نمودار زیر، هشتگ #پرسپولیس به دلیل صعود به فینال لیگ آسیا و قهرمانی لیگ برتر، پرتکرار ترین هشتگ ورزشی نیمه اول ۹۹ بوده است.

روند موضوعات داغ اجتماعی در بازده نیمه اول ۹۹
روز قهرمانی پرسپولیس و روز فینال لیگ اروپا و بازی های استقلال و پرسپولیس در لیگ آسیا نقاط اوج نمودارهای مربوط به موضوع ورزشی هستند.

نسبت محتوای هر موضوع ورزشی به کل محتوای موضوعات ورزشی
در شکل زیر سهم هر موضوع ورزشی را از محتوای تولیدشده در بهار و تابستان ۹۹ مشاهده مینمایید. بیشترین سهم را لیگ آسیا داشته است.

امکان رصد نظرات کاربران ایرانی در استورهای اپلیکیشن موبایل
کاوان توانسته بخش نظرات اپلیکیشنها در استورها را رصد کند. این یک امکان فوق العاده برای همه به خصوص شرکتهای دارای اپلیکیشن های موبایل است. در نیمه اول ۹۹ تعداد ٢٩٥,٧٨١ نظر کاربران ایرانی برای اپلیکیشنها در مایکت و کافه بازار و گوگل پلی ثبت شده است. در نمودار زیر تعداد نظرات هر استور را مشاهده میکنید.

سهم هر استور از نظرات کاربران ایرانی در نیمه اول سال ۱۳۹۹
همانطور که در نمودار زیر مشاهده میکنید کافه بازار بیشترین سهم را در کامنتها دارد.

روند نظرات کاربران در مورد اپلیکیشنهای ایرانی در نیمه اول سال ۹۹
روند زیر، میزان نظرات کاربران در استورها است. از اوایل تیر تا اواخر مرداد به دلیل اختلال اینترنت در ثبت نظرات ریزش رخ داده است.

حجم نظرات اپلیکیشنهای ایرانی در ماه های نیمه اول ۹۹
نمودار زیر نشان میدهد کاربران ایرانی در هر ماه به چه میزان نظرات خود را در مورد اپلیکیشنها ثبت کردهاند. بیشترین میزان نظرات در اردیبهشت و کمترین میزان آن در فروردین بوده است

تحلیل احساسات نظرات کاربران ایرانی در استورها
نمودار زیر نشان میدهد که اکثر کاربران ایرانی از اپلیکیشنها راضی بودهاند.

نظرات کاربران در استورها بیشتر در مورد چه موضوعاتی بوده است؟
نمودار زیر نشان میدهد که موضوع قیمت، بیشترین سهم را در نظرات کاربران داشته است.

هشتگهای پرتکرار نظرات استورها در نیمه اول ۹۹
موضوعات مربوط به اختلال اینترنت پرتکرارترین هشتگ است.

بدون دیدگاه، دیدگاه خود را در زیر اضافه کنید!