کاربرد و ویژگیهای هر شبکهی اجتماعی را بدانید
در این مقاله ما فرصت بررسی همهی شبکههای اجتماعی را نداریم. ولی شما باید برای حضور در هر شبکهی اجتماعی دلیل انتخابتان را بدانید و با دانستن ویژگی هر پلتفورم در آن شروع به فعالیت کنید. مدل مکالمات، نوع محتوا، طبقهی اجتماعی مخاطبان، محل زندگی مخاطبان و … در هر شبکهی اجتماعی متفاوت است.
مثلا در توییتر محتوای متنی کوتاه و طعنهآمیز به خوبی جواب میدهد! توییتر زیاد مناسب بحثهای علمی و تخصصی نیست و به شدت به اعتمادسازی مخاطبانتان کمک میکند. ولی در لینکدین مناسبترین نوع محتوا، محتوای تخصصی مربوط به کسب و کار است و مخاطبین آن هم عموما افراد شاغل و دارای میانگین سن بالاتر هستند.
بسیار مهم است که قبل از شروع فعالیتتان در هر شبکهی اجتماعی به سراغ الگوریتم آن برویم و به خوبی با آن آشنا شویم تا بدانیم چگونه عمل میکند و مخاطبان آن چه افرادی هستند. تنها در این صورت میتوانید با مخاطبان مورد نظرتان بهترین تعامل را داشته باشید و تعامل و ترافیک و افراد علاقهمند بیشتری را جذب کنید.
به مخاطبان و مشتریان خود خدمات خوبی ارائه کنید
خدمات مشتریان بخش مهمی از اعتبار کسب و کار شماست و به همین دلیل در اینجا در بخشی جداگانه آن را بررسی میکنیم. غالبا مشاغل و افراد با جدی نگرفتن شکایات مخاطبان خود به شهرت خود آسیب جدی میزنند.
رسانههای اجتماعی دسترسی سریع و راحتی به کسب و کارها را برای ما فراهم کردهاند. بدون احتیاج به تماس تلفنی یا پست کردن یک نامه، میتوانیم انتقادات یا پیشنهادات خودمان را تنها با مراجه به صفحهی شبکهی اجتماعی مورد نظر خودمان به گوش شخص مورد نظرمان برسانیم. باید قدر این تغییر بزرگ را بدانیم!
نکتهی مهم در شبکههای اجتماعی توجه به شکایات و اعتراضات کوچک است. هرچند که این شکایات احساسی و ناعادلانه باشند اما شما باید نسبت به آنها رفتار مناسبی داشته باشید و پاسخگوی کوچکترین شکایات باشید و به مخاطبانتان حرفهای بودنتان را نشان دهید. عصبانیت و از کوره در رفتن هیچ کمکی به شما نخواهد کرد و صرفا اعتبار شما را خدشهدار میکند.
به دنبال جذب فالوور ارگانیک باشید
این مورد یکی از مهمترین نکات شبکههای اجتماعی است، مخصوصا اگر شما از صفر کار خود را شروع کردهاید و هنوز یک برند بزرگ و مشهور نیستید. نمیتوان یک راه مشخص برای رسیدن به این هدف پیدا کرد، بلکه مجموعهای از کارها را باید برای رسیدن به این هدف انجام دهیم. مطمئن باشید راه میانبری در کار نخواهد بود و شما مجبورید که ابتدای راه را صبور باشید و با سرعت کم شروع به فعالیت کنید ولی بعد از مدتی شما مخاطبانی بدست خواهید آورد که با شما تعامل دارند و به شما وفادار هستند.
در اینجا تعدادی از کارهایی که باید انجام دهید را برای شما لیست کردهایم:
- محتوایی تولید کنید که افراد بخواهند آن را با دوستان و اطرافیانشان به اشتراک بگذارند. این نکته به شما این فرصت را میدهد تا توسط افراد جدید به صورت ارگانیک شناخته شوید.
- سعی کنید برای افرادی که از خدمات یا محصولات کسب و کار شما استفاده میکند یک منبع کسب اطلاعات مفید و کاربردی باشید.
- از طریق کانالهای ارتباطی مختلف خود را به افراد معرفی کنید. مثلا از طریق ایمیل افراد آدرس وبسایت یا صفحهی اینستاگرام خود را اطلاع رسانی کنید.
- در مورد محتوای دیگران (مخصوصا رقبا) صحبت کنید و در این مورد بخیل نباشید. اجازه دهید که مخاطبانتان حس کنند که شما چقدر بااعتماد به نفس و اهل رقابت سالم هستید.
- شما برای جذب ارگانیک مخاطب نیاز دارید که حداقل یا جذاب باشید یا مفید!
محتوای اجتماعی قابل به اشتراک گذاری
تولید محتوای قابل به اشتراک گذاری توصیهای است که اغلب افراد معنای آن را درک نمیکنند و صرفا جذب ظاهر جذاب آن میشوند و در عمل از آن استفاده نمیکنند. به نظر شما معنی این عبارت چیست؟
محتوای شما باید برای افراد ارزش افزوده ایجاد کند. یعنی شخص احساس کند که این محتوا گرهای از ذهنش باز کرده است. البته سرگرم کننده بودن محتوا هم نکتهی بسیار مهمی است و مفیدترین محتواها در صورتی که خسته کننده باشند شانس زیادی برای به اشتراک گذاری ندارند.
برای تبلیغات در فضای شبکههای اجتماعی هزینه کنید
شرکتهای بزرگ دنیا برای تبلیغات خود در شبکههای اجتماعی هزینهی زیادی میکنند، مخصوصا در فضای فیس بوک و اینستاگرام و توییتر! ولی باید بدانید که اگر شما هنوز توانایی پرداخت هزینهی تبلیغات آنلاین را ندارید میتوانید تا زمانی که کمی پیشرفت کنید به تبلیغات دهان به دهان مخاطبانتان اکتفا کنید و هزینهی مالی را به مراحل بعدی موکول نمایید.
توجه کنید که مردم روی تبلیغات شما بسیار حساس هستند و دوست ندارند احساس کنند که شما قصد فریب دادن آنها را دارید. کاربرد تبلیغات در فضای شبکههی اجتماعی به حدی زیاد و جدی است که حتی سیاستمداران هم از این ابزار برای مقاصد سیاسیشان استفاده میکنند و البته کوچکترین اشتباه مساوی با نابودی برند شماست!
تفاوت اصلی تبلیغات در شبکههای اجتماعی با تبلیغات سنتی در این است که شما توانایی انتخاب قشر هدفتان را تا حدی زیادی دارید. به عنوان مثال شما به عنوان فروشندهی کنسولهای بازی کامپیوتری باید کمتر در کانالهایی که افراد مسن و کودکان خردسال بیشتر در آنها فعالیت دارند تبلیغ کنید و جایی پول خود را هزینه کنید که میدانید مخاطبان هدفتان دقیقا در آنجا حضور دارند!
توجه به تقویم و مناسبتها و برنامهریزی
نکتهی مهم بعدی این است که چند بار در طول روز پست بگذارید. جواب این سوال تا حد زیادی به پلنتفورمی که قصد فعالیت در آن را دارید بستگی دارد. مثلا در فضای توییتر انتشار ۱۰ پست در روز عدد پایینی است ولی همین تعداد پست روزانه در اینستاگرام یعنی فراری دادن فالوورهایتان! البته حوزهی فعالیت شما هم بسیار در این زمینه تاثیرگذار است، مثلا شما به عنوان مدیر یک صفحهی طنز ممکن است در طول روز ۳۰ پست بگذارید و مخاطبینتان لذت ببرند و این تعداد پست در یک صفحهی علمی یعنی فاجعه!
در ضمن شما باید برای تولید و انتشار محتوا برنامهی بلند مدت و کوتاه مدت داشته باشید و به مناسبهایی که برای مخاطبنتان اهمیت دارد توجه کنید. توجه به سلقیهی مخاطبان هم نیاز به توضیح ندارد!
استفاده از برنامههای مدیریت تولید محتوا و برنامیهریزی محتوا و همچنین پلتفورمهایی مانند هوت سوت به شما کمک میکنند تا همیشه به صورت منظم از پس کارهای محتوایی بربیایید.
مراحل استراتژی بازاریابی رسانه های اجتماعی
حالا که تمام موارد بالا را مطالعه کردید و قصد دارید در فضای شبکههای اجتماعی فعالیت کنید بهتر است کمی در مورد مراحل استراتژی بازاریابی در این رسانهها صحبت کنیم. در اینجا چک لیستی از این اتراتژیها را برای شما گردآوری کردهایم:
- تیم بازاریابی شبکههای اجتماعی خود را تشکیل دهید
- لیستی از اهداف تیم خود را تهیه کنید
- جامعهی هدف خود را مورد ارزیابی قرار دهید و کل تیم را در جریان این جامعه قرار دهید
- با کمک تیم خود به مخاطبینتان به طور دقیق خدمات ارائه دهید
- بودجهی خود را برایی اینکار مشخص کنید
- یک برنامهی تولید و انتشار محتوا ایجاد کرده و در اختیار کل تیم قرار دهید
- دائما عملکرد تک تک اعضا و کل تیم را کنترل کنید و نتایج را با کل تیم در میان بگذارید
- بر اساس نتایج ارزیابیها استراتژی خود را ارتقا دهید
- به دنبال نوآوری و ارائهی کارهای جدید باشید
پیگیری و تجزیه و تحلیل بازاریابی در رسانههای اجتماعی
شما بدون اندازهگیری دقیق نمیتوانید به نتایج بدست آمده اعتماد کنید و بر اساس آنها استراتژی خود را اصلاح کنید.
ممکن است بعد از مدتی با ارزیابی دقیق متوجه شوید که از اهدافی که در ابتدای کار تعریف کردهاید فاصله گرفتهاید.
در اینجا قصد داریم ابزاری را جهت اطمینان از پیشرفت در راستای اهداف معرفی کنیم.
ابزار ردیابی و تحلیل رسانههای اجتماعی:
برای شروع شما نیاز به ابزار رصد رسانه دارید تا بتوانید به صورت لحظهای در جریان تمام مکالمات در فضای رسانهای باشید و برای واکنشی آماده باشید. ما در کاوان این ابزار را برای شما فراهم کردهایم.
برای تجزیه و تحلیل رسانههای اجتماعی ابزار زیادی وجود دارد که ما در اینجا به تعدادی اشاره میکنیم:
تا اینجا سعی کردیم که در زمان کوتاه شما را با مفاهیم و تکنیکهای بازاریابی شبکههای اجتماعی آشنا کنیم. باعث افتخار ماست که در صورت احتیاج به موضوع خاص ما را از طریق درگاه پاسخ پایین همین صفحه مطلع نمایید تا در کوتاهترین زمان ممکن با آموزش و مقالهی مورد نظر شما در خدمتتان باشیم.